Врховниот Воен Ред на Храмот во Ерусалим (ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI – O.S.M.T.H.), е традиционален, христијански, вселенски, космополитски, независен и неполитизиран меѓународен Ред, кој се раководи според следните врховни акти:

 • Правилата напишани од страна на Св. Бернард
 • Повелбата за Наследство (Carta Transmissionis), создадена од 23. Голем Мајстор Жан-Марк Лармениус на 13. Февруари 1324 год. и потпишана од страна на сите последоватени Големи Мајстори
 • Општиот Статут – применет на општиот Капитул во Версај 1705 год.
 • Статутот од 1947 год. прикажан во Протоколот од 27. Ноември 1946 год.
 • Мајсторските декрети, преработени и осовременети во статутот на Редот.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Активности

18.02.2020

На 17-ти Февруари 2020 година почина нашиот Брат Jobelino Vitoriano Locatelli , Големиот Приор на Бразил.

Повеќе »

06.01.2020

05.01.2020 година, Скопје – Како и секоја година на 5-ти јануари Големиот Приорат на Македонија го чествува големиот Христијански празник Св.Наум Охридски Чудотворец, Слава на нашиот Ред. Годинава во Црквата Цв.Димитрија во н.Центар се одржа традиционалното осветување на лебот, а Кумот Димитар Анастасовски го предаде кумството на Големиот Приор Снежана Зечевиќ. Нека и е честито кумството.

Повеќе »

06.11.2019

06.11.2019 година – Информативна презентација за скопската Црква Свети Димитрија Солунски, подготвена и образложена од Брат Зоран Георгиевски на последниот Собор на Големиот Приорат на Македонија одржана во црквата Свети Димитрија Солунски.

Повеќе »

Свечен Собор на Големиот Приорат на Македонија се одржа во Скопје на 06.11.2019 година, а започна со Молитва во Црквата Св.Димитрија во Скопје и продолжи со Свечен Ритуал на Редот на кој беа споделени информации за тековните активности на Редот.

Повеќе »

02.11.2019

По повод празникот Св.Прохор Пчински, а на покана на б.Бобан Атанасов, на ден 01.11 делегација на Редот присуствуваше на утринската Богослужба и Света Божествена Литургија во Манастирот Св.Прохор Пчински во с.Стрезовце, Кумановско.

Повеќе »

Идни настани

 • саб
  21
  Мар
  2020

  КОМЕМОРАЦИЈА ОД СМРТТА НА ЖАК ДЕ МОЛЕЈ

  ПАРИЗ

  COMMEMORATIONS DE LA MORT DE JACQUES DE MOLAY

  Le Samedi 21 Mars 2020

 • саб
  04
  Апр
  2020

  ИНВЕСТИТУРА НА ГОЛЕМИОТ ПРИОРАТ НА ХОЛАНДИЈА

  ХОЛАНДИЈА

  INVESTITURE DU GRAND PRIEURE DES PAYS BAS

  Le Samedi 4 Avril 2020

 • пет
  22
  Мај
  2020
  саб
  23
  Мај
  2020

  ФОРМИРАЊЕ НА ПРИОРАТ НА РЕПУБЛИКА ЧЕШКА

  ЧЕШКА

  Les vendredi 22 et Samedi 23 Mai 2020

  CREATION DU PRIEURE DE LA REPUBLIQUE TCHEQUE / TCHEQUIE

 • пет
  04
  Сеп
  2020
  саб
  05
  Сеп
  2020

  ИНВЕСТИТУРА И ГОДИШЕН СОБОР НА OSMTH ВО НОРВЕШКА

  НОРВЕШКА

  Les 4 et 5 Septembre 2020

  INVESTITURE ET CONVENT MONDIAL DE L'OSMTH PARIS EN NORVEGE

Контакт© 2020 OSMTH Magnum Prioratum Macedoniae