Тема: НАСЛЕДСТВОТО НА РЕДОТ

Излагање на темата Наследството на Редот подготвено и презентирано од б.Јовановски Филип.

НАСЛЕДСТВОТО НА РЕДОТ

Едно од најконтраверзните гледања и толкувања на историчарите е погледот на Наследството, гледано реално или хипотетички, на редот на Храмот.

Многу следбеници на редот тврдат дека следното е вистинито.

Неколку Приорати во Европа се приврзани кон O.S.M.T.H. (ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI) и се верува од страна на неговите следбеници дека овој ред е најкредибилен наследник на Храмот. Од 1314, наследството на редот се чува во неколку држави, особено во Шпанија и Португалија, како и во други држави, но многу потаинствено. Еден од можните наследници се верува дека е Jean Marc LARMENIUS.  Подоцна Jacques de MOLAY на своите претпоставени им ја објавува Повелбата наречена LARMENIUS. Од Февруари 13, 1324, постои редослед на пренесување на наследството низ вековите и до ден денес. Оваа повелба е потпишана од сите Големи Мајстори кои успеале да го наследат и одржат редот до денес. Големи аристократски имиња, на пример како Bertrand du Guesclin, се најдоа на врвот од редот. Во Шпанија, редот MONTESA се прогласи како легитимен наследник на редот. Во 1319, Мајсторот на редот CALATRAVA пратил десет витези за да формираат контролен пункт, следејќи го договорот потпишан со Pope John XXII.  Во Португалија, редот е наречен војникот на Христос.  Формиран е на Март 15, 1319  од поранешниот мајстор на редот за информирање, Frei Gil MORTINS, и истиот, како и во Шпанија, е признат од Pope John XXII. Во Франција, редот живеел и работел во тајност. Во 1705, Регентот Philippe, Воводата на ORLEANS, беше прогласен за Голем Мајстор. Војната во 1940 и окупацијата на Белгија од страна на Германците беше закана за редот наречен Јас Постојам. Братот  Émile Clément Joseph VANDENBERG, кој што беше Регент од 1935, ги предава Архивите на редот на братот Antonio CAMPELLO fonts, Големиот Крст и Големиот Приорат на Португалија SOUSA PINTO. Со Декрет од Магистралот во Декември 23, 1942, се прогласува за Регент у му се доверува стражата како и сите овластувања, права и перогативи на Голем Мајстор. Во Записникот од Август 20, 1948, Принцот Регент , Don Antonio CAMPELLA fonts SOUSA PINTO, го назначува како наследник на регент својот единствен син, Don Fernando CAMPELLA PINTO PEREIRA SOUSA fonts, кој и денес е Принц регент на O.S.M.T.H.

Од овој важен датум па наваму, редот  O.S.M.T.H. ги продолжува своите интернационални експанзии и постанува Единствен Ред на ТЕМПЛАРИТЕ со полно светло, кој што проповеда правила на живот според духот на Храмот приспособувајќи го и за денешно време. Бидејќи најважното не е, за сите оние кои сакаат да бидат дел од витештвото на Темпларите, да го практикуваат идеалот на редот на храмот во нивниот секојдневен живот, тука и сега?

Наследството во O.S.M.T.H.

 1. 1118/1136 PAGANS CHAMPAGNE HUGHES
  2. 1139 Robert of CRAON MAINE
  3. 1147                        Evrard of CHAMPAGNE bars
  4. 1151                        Bernard TREMBLAY Franche Comté
  5. 1154                        MONTBARD Burgundy André
  6. 1156                        Bertrand BERRY BLANQUEFORT
  7. 1169                        Philip of NABLUS
  8. 1170                        Eudes of St. AMAND PROVENCE
  9. 1180 двајца                        ARAGON Arnaud
  1184                        TERRIC Jean
  10 1185                       Gerard of RIDEFORT FLANDERS
  11 1189                       Robert Sandy MAINE
  12 1193                       Gilbert ERAIL or HORAL ARAGON
  13 1201                       Philippe de PLESSIS ANJOU
  14 1217                       William of CHARTRES CHARTRES
  15 1218                       MONTAIGU ARAGON
  16 1232                       Armand of PÉRIGORD, PÉRIGORD
  R 1242                   William de ROCHEFORT
  1244                       BURES Normandy Richard
  17 1247                       ROUERGES Guillaume
  18 1250                       VICHIERS CHAMPAGNE Renaud
  19 1252                       Thomas BERARD Italy
  20 1273                       William de BEAUJOLAIS BEAUJEU
  21 1291                       Thibaud GAUDIN CHARTRES
  22 1292/1314              JACQUES DE MOLAY Franche Comté

23 1314                       Jean-Marc LARMENIUS
24 1324                       Jean-François Thibault of ALEXANDRIA
25 1340                       BRAQUE Arnould
26 1349                       John of CLERMONT
27 1357                       Bertrand du GUESCLIN in Brittany
28-1381                       John of ARMAGNAC
29 1392                       Bernard of ARMAGNAC
30 1419                       Jean ARMAGNAC
31 1451                       John CROY
32 1472                       Bernard IMBAULT REGENT
33 1478                       Robert de LENONCOURT of LORRAINE
?   1497                       Galeazzo of SALAZAR
34 1516                       Philippe CHABOT
35 1544                       Gaspard and SAULX TAVANNES
36 1574                       Henry Duke of MONTMORENCY
37-1615                       Charles of VALOIS
38 1651                       Jacques Rouxel
39 1681                       Jacques Henri de DURFORT, Duke of DURAS
40 1705                       Philip of BOURBON, Duke of ORLÉANS
41 1724                       Louis Auguste de BOURBON Duke of MAINE
42 1737                       Henry of BOURBON, Prince of Condé
43 1741                       Louis François de BOURBON Prince of CONTY
44 1776                       Louis Hercules Timoleon of pod Duke of BRISSAC
R 1792                  Claude Mathieu Radix CHEVILLON REGENT
45 1804                       Bernard Raymond FABRE – PALAPRAT
D 1813                   Charles-Antoine Gabriel Duke of CHOISEUL REGENT
46 1813                       Charles Louis Pelletier County of of AUNAY REGENT
47 1827                       Bernard-Raymond FABRE – PALAPRAT
R 1838                   Charles GUIGUES count of Moreton and REGENT Chabrillan
1839                        sir William Sidney SMITH
R 1840                   Jean-Marie RAOUL REGENT
R 1850                   narcissus VALLERAY REGENT
R 1866                   Dr. AGH FONTENU REGENT
R 1892                   Joseph PELEDAN REGENT
1894/1934                   secretariat International of the Templars
1934/1935                   Council of Regency
R 1934                   Theodore COVIAS REGENT
48 1935                       Émile-Clemont-Joseph Isaac VANDENBERG REGENT
49 1942                       don Antonio Campelo fonts REGENT SOUSA Pinto
50 1960                       don Fernando Pinto Pereira SOUSA fonts REGENT Campelo

ПОГЛЕД НА ГОЛЕМО НАЦИОНАЛ НА ФРАНЦИЈА НА ТЕМПЛАРИТЕ НА ПРИОРОТ НА ЕРУСАЛИМ

ГРАНДОТ НА ФРАНЦИЈА НА ОРДО СУПРЕМУС МИЛИТАРИС ТЕМПЛИ ХИЕРОСОЛИМИМАНИ ПРИОРИ е непрофитна асоцијација коа е посветена на обезбедување гаранција на секоја команда на Темплари, Bailiwick, овозможувајќи го функционирањето на наследствените вредности на Деветте сиромашни Витези на Христос во братството на срцето.

Витезите на O.S.M.T.H. денес, се инспирирани од витешките вредности и пред се денес тие се инспирирани од високиот Идеален и Просветлен дух под мотото редот вчера и денес:

“NON NOBIS DOMINE, NOT NOBIS, “SED NOMINI TUO DA GLORIAM”.

Ако природата на борбата е променета, таа останува актуелна во светот каде што човечките вредности премногу често се игнорираат.  Сите витези треба да чувствуваат болка доколку се исклучени од редот, и притоа да ги прифатат сите кодекси за почитување на овој идеал.

Припадноста на традиционалниот ред на Храмот, му дава за право на модерниот витез Темплар активно да учествува во креацијата на свет во кој секое човечко суштество може да го сознае својот целосен потенцијал и да допринесе истиот да биде хармоничен и балансиран во своите можности. Редот ги овековечува античките традиции на античкото витештво. Тој ги брани стекнатите слободи, промовира и се стреми за неопходните реформи, почитува и практикува дела на милост и добротворни цели.

Дванаесетте заповеди на модерното темпларство

 1. Секогаш се сеќава на примерот на древните Темплари и приципите на Повелбата.
 2. Неуморно се бори за човековите права и за одбрана на слабите и угнетените.
 3. Се бори за заштита на универзалните човечки вредности.
 4. Витезот секогаш работи на себе подобрување, а откако ќе го постигне врвот тогаш може да започне да ги подобрува другите и светот околу себе.
 5. Усогласување на сопствениот живот со сопствените убедувања, без хипокризија и секогаш го почитува верувањето на другите.
 6. Секогаш е искрен во своите забелешки и лојални на своето однесување.
 7. Секогаш се верни на своите обврски и го почитуваат зборот што го имаат дадено.
 8. Духовноста, братството и пријателството ги негуваат како најсвето нешто
 9. Секогаш претпочитаат дијалог и консултации пред конфронтација и војна
 10. Се соочуваат со сите предизвици, знаејќи дека ќе најдат во себе високи принципи и потребна сила за да го поминат тоа искуство и ќе постигнат еволуција на тоа поле.
 11. Никогаш не забораваат дека нивните права и слободи застануваат таму каде што нови почнуваат.
 12. Никогаш не забораваат дека вредноста на човечкото битие лежи во она што навистина е, а не во она што навистина го има или се чини дека е.

Правила на животот

Движете се тивко во средината каде што има бучава и брзина, и верувајте дека има мир во тишината. Негувајте добри односи со сите, колку што можно повеќе без притоа да се изгубите себеси. Зборувајте ја вистината тивко и јасно, слушајте ги другите, дури и досадните и неуките, затоа што и тие имаат своја приказна. Избегнувајте бучни и гласни луѓе, тие се навреда за духот. Не се споредувајте со другите, тоа е залудно и носи горчина, бидејќи секогаш има луѓе кои се поголеми или помали од Вас. Уживајте, уживајте во своите достигнувања , уживајте во своите планови. Барајте интерес во Вашата кариера, бидете смирен, тоа ќе биде Вашето богатство во менување на среќата која ќе Ве прати во животот. Бидете внимателен во Вашиот бизнис, бидејќи светот е полн со стапици. Не заборавајте дека доблест постои, многумина се борат да бидат идеални, и поради тоа секаде каде што ќе се движиме ќе може да се види и доживее херојството. Биди свој. Особено во љубовта, не се преправајте. Немојте никогаш да бидете цинични во љубовта, бидејќи за разлика од многу други животни искуства, љубовта може повторно да израсне како трева. Со задоволство носете го бремето на годините, и притоа љубезно сеќавајте се на младоста.  Секогаш внимавајте на силата на Вашиот Ум, така ќе ги дочекате подготвени сите непредвидени пречки. Притоа, внимавајте да не бидете обесхрабрени од имагинарни цели и идеи. Многу стравови се јавуваат како последица од замор и осаменост. Избегнувајте ги. Бидете плодни во својата креација , почитувајте строга дисциплина, но и бидете љубезни кон себе. Ти си дете на универзумот, исто како и дрвјата и ѕвездите. Исто како и нив, и ти имаш право да постоиш. Тоа што треба да го знаете е дека не смеете да се сомневате дека светот е изграден како што треба. Затоа, бидете во мир со Бога, без оглед на дизајнот. Без оглед на Вашите болки и аспирации, во бучна збрка на животот, претпочитајте мир во својата душа, бидејќи и покрај измамите, срамот, скршените соништа, светот е се уште убав. И конечно, бидете внимателни и борете се да бидете среќни.

б.Јовановски Филип

Активности

26.09.2019

Неформални средби и дружења организирани од Редот

Повеќе »

26.09.2019 година – Скопје, Презентација со наслов “РЕДОТ НА ХРАМОТ“ подготвена и образложена од Брат Илија Перков на последната неформална средба на Големиот Приорат на Македонија одржана во Шато Камник.

Повеќе »

08.09.2019

Голем Годишен Интернационален Собор на Витезите Темплари од Ерусалем , 6/7.09.2019, Белград, Србија

Повеќе »

13.06.2019

Инвеститура на Големиот Приорат на Македонија, одржана во Скопје на 12.06.2019 година

Повеќе »

28.04.2019

ХРИСОС ВОСКРЕСНА!

НАВИСТИНА ВОСКРЕСНА!

ЗА МНОГУ ГОДИНИ ВЕЛИГДЕН!

Повеќе »

Контакт© 2019 OSMTH Magnum Prioratum Macedoniae